Без категорії

Питання безпеки використання легких цифрових рентгенодіагностичних комплексів

      Легкі цифрові рентгенодіагностичні комплекси (ЛЦРДК) побудовані на базі палатного чи пересувного рентгенівського апарату (РА) і тому вимоги до їх використання саме такі, як для РА цього типу.

      У Державних санітарних правилах і нормах “Гігієнічні вимоги до влаштування та експлуатації рентгенівських кабінетів і проведення рентгенологічних процедур” (введені в дію наказом Міністерства охорони здоров’я України (МОЗУ) №294 від 04.06.2007 р.) немає вимог для приміщень для зберігання та експлуатації палатних і пересувних рентгенівських апаратів (РА). 

       Саме тому пунктом 1.18 цих Правил передбачено Санітарний паспорт на право зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів, тобто Санітарний паспорт видається не на приміщення, а на рентгенівський апарат або ЛЦРДК.

       Площа приміщення для зберігання та експлуатації ЛЦРДК не нормується. Для нього може бути достатньо і 6 кв.м, якщо вони використовуються тільки для рентгенографічних досліджень органів грудної клітки (ОГК), але якщо передбачається проведення досліджень пацієнтів в положенні стоячи, сидячи та лежачи, то площа приміщення має бути не менше 12.0 кв.м для можливості використання каталки та встановлення умивальника. 

       ЛЦРДК живляться від стандартної однофазної електричної мережі 220 В, тому вимоги до їх електричної безпеки нічим не відрізняються від вимог безпеки для всіх електричних пристроїв. Проте не можна використовувати для живлення рентгенівського випромінювача подовжувачі, тобто він має живитися безпосередньо від електричної розетки!

        Радіаційний захист персоналу забезпечується правильним розташуванням обладнання у приміщенні та використанням пересувних та індивідуальних засобів радіаційного захисту. Автоматизоване робоче місце оператора має бути розташоване таким чином, щоб при виконанні дослідження він знаходився на відстані не менше 2.0 м від рентгенівського випромінювача і якомога далі від пацієнта, який є джерелом розсіяного випромінювання.

Під час експозиції оператор має знаходитися за пересувною захисною ширмою з свинцевим еквівалентом не менше 0.25 мм свинцю, або бути у легкому однобічному фартуху такого ж рівня захисту.

        Для радіаційної безпеки людей у суміжних приміщеннях достатньо, щоб стіни, стеля, підлога приміщення та вхідні двері мали свинцевий еквівалент не менше 1.0 мм., що послабляє рентгенівське випромінювання з прискорювальною напругою 100 кВ в 200 разів і гарантовано виключає отримання будь-ким, хто знаходиться ззовні приміщення, додаткової річної еквівалентної дози 1.0 мЗв внаслідок проведення на ЛЦРДК 10.0 тис. рентгенографічних досліджень легень, черепа та кінцівок.  Захист, що відповідає свинцевому еквіваленту 1.0 мм, забезпечує огорожа зі сталі завтовшки 6.4 мм, з бетону – 80 мм, з щільної цегли – 120 мм. 

       У приміщеннях для зберігання та експлуатації ЛЦРДК відсутні свинець та токсичні речовини, а також іонізація повітря внаслідок роботи обладнання, проте актуальною є задача забезпечення інфекційної безпеки.

       Для чого після кожного проведеного дослідження необхідно обробляти дезінфекційними розчинами всі поверхні, яких міг торкатися пацієнт. Згідно наказу МОЗУ №882 від 06.05.2021 року «Про затвердження санітарно-протиепідемічних правил і норм використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь в приміщеннях закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг/соціального захисту населення» може бути використаний екранований ультрафіолетовий опромінювач. Встановлення кондиціонеру не тільки підвищує ефективність знезараження, але й забезпечує комфортні умови для персоналу.

       Виконання користувачами ЛЦРДК наведених вище рекомендацій щодо приміщення для їх зберігання та експлуатації, а також дотримання персоналом інструкції з використання ЛЦРДК забезпечує безпечне використання обладнання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *